4+1 Τρόποι για να προλάβεις το φετινό κρυολόγημα
4+1 Τρόποι για να προλάβεις το φετινό κρυολόγημα
Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και την θέση τους έχει πάρει ο χειμώνας. Τα πρώτα χειμερινά κρύα λοιπόν εκτός από βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, φέρνουν μαζί τους και κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις όπως το κρυολόγημα και τη γρίπη, δυο από τις συχνότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος. Το κρυολόγημα και η γρίπη ωστόσο, δεν είναι η ίδια λοίμωξη και υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα τους. Το πρώτο αφορά μια μεταδοτική μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς και έχει ήπια συμπτώματα, ενώ η γρίπη πρόκειται για μια εξίσου μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού μας συστήματος, η οποία είναι συνήθως μεταδοτική.

Τα συμπτώματα αυτών των δύο ασθενειών έχουν αρκετά κοινά σημεία. Η διαφορά τους έγκειται στην διάρκεια και στην ένταση τους. Υψηλός πυρετός, κόπωση και πονοκέφαλος, δυσφορία στο θώρακα και έντονος βήχας είναι τα βασικά συμπτώματα τα οποία χαρακτηρίζουν την γρίπη. Αντιθέτως το κρυολόγημα κάνει την εμφάνισή του με ήπια κόπωση, συχνό φτέρνισμα, ερεθισμένο λαιμό και έντονη ρινική συμφόρηση.

Το κρυολόγημα λοιπόν, είναι το η πιο συχνή ασθένεια που εμφανίζεται και ταλαιπωρεί τον οργανισμό μας, όμως υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούμε να το προλάβουμε πολύ νωρίτερα, να το καταπολεμήσουμε και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας κατάλληλα ώστε να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο και στιγμές από την καθημερινότητα μας.

Η διαρκής και συχνή ενυδάτωση, μπορεί να μας φαίνεται ασήμαντη, αλλά παίζει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος. Περίπου τα 2/3 του ανθρώπινου οργανισμού αποτελούνται από νερό, γεγονός που αποτελεί βασικό παράγοντα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας και αποβολής τοξικών ουσιών. Το νερό παίζει επίσης εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μας.

Δύο πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε αν θέλουμε να αποφύγουμε γρήγορα την εξέλιξη ενός κρυολογήματος, είναι η καφεΐνη, το τσιγάρο και το αλκοόλ, καθώς και τα δύο οδηγούν στην αφυδάτωση, το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται το σώμα μας για να αναρρώσει.

Η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του κρυολογήματος καθώς έχει παρατηρηθεί ότι λιποβαρείς και υπέρβαροι άνθρωποι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

H Βιταμίνη Cείναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ισχυρά αντιοξειδωτικά, η οποία ενισχύει τη φυσική δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος, η βιταμίνη C είναι πολύ πιθανό να μειώσει τη διάρκεια αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι το πορτοκάλι, η γκουάβα, το γκρέιπφρουτ όπως και όλα τα εσπεριδοειδή.

Τα εποχιακά φρούτα και τα λαχανικά μας προσφέρουν τη μέγιστη θρεπτική αξία, καθώς η χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών είναι μειωμένη κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Η φύση έχει προνοήσει και παράγει κάθε εποχή συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά τα οποία συμβαδίζουν με τις ανάγκες του οργανισμού μας. Το φθινόπωρο και το χειμώνα τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, με σκοπό την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ το καλοκαίρι είναι πλούσια σε νερό λόγω κινδύνου αφυδάτωσης από τις υψηλές θερμοκρασίες. 
Top
Tα νέα της AGAN
ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΕΣΥ Ή ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ;
ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΕΣΥ Ή ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ;
περισσότερα
ΑΫΠΝΙΑ: ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ;
ΑΫΠΝΙΑ: ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ;
περισσότερα
ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Η ΑΠΛΑ ΠΕΡΝΑΩ ΔΥΣΚΟΛΑ;
ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Η ΑΠΛΑ ΠΕΡΝΑΩ ΔΥΣΚΟΛΑ;
περισσότερα
Καπνίζεις ακόμα; 5 Αλήθειες θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς
Καπνίζεις ακόμα; 5 Αλήθειες θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς
περισσότερα