ΑΫΠΝΙΑ: ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ;
ΑΫΠΝΙΑ: ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ;
Οι περισσότεροι από εμάς ακολουθούμε σε καθημερινή βάση ένα τόσο πιεστικό και γεμάτο ανάγκες πρόγραμμα το οποίο έχει αντίκτυπο τόσο στον οργανισμό μας, όσο και στη ψυχολογία μας. Η καθημερινή μας “λίστα” λοιπόν περιέχει υποχρεώσεις, πίεση από τον εργασιακό μας τομέα και ένα ακατάπαυστο άγχος για να ανταπεξέλθουμε σε όλα. Και αφού έρχεται η ώρα που φτάνουμε στο κρεβάτι μας μετά από μια εξαντλητική μέρα, καταλήγουμε να παλεύουμε με τα παπλώματα, να σκεφτόμαστε το αυριανό μας πρόγραμμα και γενικότερα να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Όλες λοιπόν οι παραπάνω αιτίες οδηγούν σε ένα θέμα που αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τον τελευταίο καιρό, και δεν είναι άλλος από την λεγόμενη “αϋπνία”.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν τον εσωτερικό τους “διακόπτη”, και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι όταν ξαπλώνουν στο κρεβάτι είναι να μπαίνουν εύκολα στην διαδικασία της χαλάρωσης και του ύπνου. Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι για αρκετές νύχτες, δίνουν μάχη με τα παπλώματα χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό, έχει ως συνέπεια να αισθάνονται μια μόνιμη κούραση η οποία επηρεάζει αρχικά την υγεία τους και κατά συνέπεια έχει αντίκτυπο στα επίπεδα διάθεσης, στις αποδόσεις της επαγγελματικής ζωής αλλά και στην ποιότητα της ζωής τους γενικότερα.

Η αϋπνία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες περιόδους της ζωής μας. Η χρονική της διάρκεια μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία μας, τις συνήθειές μας και το μέγεθος των πραγμάτων που μας απασχολούν σε καθημερινή βάση. Έτσι η αϋπνία μπορεί να διαρκέσει λίγες μέρες, ένα μήνα αλλά και χρόνια. Στη τελευταία περίπτωση μιλάμε για χρόνια διαταραχή και χρειάζεται να ανακαλυφθούν με ακρίβεια τα αίτια με σκοπό την αντιμετώπιση της.

Τα συμπτώματα της αϋπνίας που κυρίως συναντάμε είναι:
• Δυσκολία χαλάρωσης και αυξημένο χρονικό διάστημα μέχρι να μπούμε στη διαδικασία του ύπνου.
• Ανήσυχος ύπνος με συχνά διαλείμματα.
• Ξύπνημα πολύ νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα.
• Αίσθημα κούρασης καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας με τάσεις για υπνηλία.
• Πονοκέφαλος ή καταπονημένο μυικό σύστημα.
• Νευρικότητα και καταθλιπτική διάθεση.
• Αδυναμία συγκέντρωσης.
Ας δούμε όμως και ποια είναι τα βασικότερα αίτια της και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν. 

►Άγχος: Είτε αυτό προέρχεται από το καθημερινό πρόγραμμα, είτε από το γνωστό αλλά κάποιες φορές ακαθόριστο αίσθημα ανησυχίας και οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η αλλαγή οικογενειακών συνθηκών ή το περιβάλλον εργασίας μας.

►Στρες: Ανησυχίες σχετικά με την εργασία μας, το σχολείο, τις σπουδές, την υγεία ή την οικογένεια κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση τις βραδινές ώρες, δυσκολεύοντας τον ύπνο μας. Η ύπαρξη των στρεσογόνων συμβάντων, όπως ο θάνατος ή η ασθένεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, ένα διαζύγιο ή μια απόλυση από τη δουλεία μας, μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην αϋπνία. Τα προαναφερθέντα θέματα είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμα και κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση ακόμη και τις ώρες που έχουμε ανάγκη να ξεκουραστούμε.

►Υπερβολική λήψη καφεΐνης, νικοτίνης ή αλκοόλ: Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και άλλα καφεϊνούχα ποτά και ροφήματα έχουν διεγερτική δράση και δεν πρέπει να καταναλώνονται τις βραδινές ώρες. Η νικοτίνη συγκαταλέγεται επίσης στις διεγερτικές ουσίες. Το αλκοόλ από την άλλη, μπορεί να έχει κατασταλτική δράση με αποτέλεσμα να προωθεί την χαλάρωση, όμως δεν επιτρέπει στον οργανισμό μας να περάσει στα βαθύτερα στάδια του ύπνου και πολύ συχνά προκαλεί ασταθές ύπνο με πολλές διακοπές κατά την διάρκεια της νύχτας.

►Παθολογικά αίτια ή φαρμακευτική αγωγή: Ασθένειες οι οποίες μπορεί να είναι είτε παροδικές είτε χρόνιες όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς, αλτσχάιμερ, νυκτουρία, πάρκινσον είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αϋπνία.

►Ακατάλληλες συνθήκες ύπνου: Μια πολύ συχνή συνήθεια των ανθρώπων πριν ξαπλώσουν είναι το να ανάψουν την τηλεόραση τους προκειμένου να τους πάρει ο ύπνος. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν είναι πως πρόκειται για μία πολύ κακή συνήθεια καθώς η λειτουργία της τηλεόρασης προκαλεί μία ασυναίσθητη υπερδιέγερση του εγκεφάλου και οδηγεί στον διακεκομμένο ύπνο χωρίς να επιτρέπει την χαλάρωση και την ξεκούραση του μυαλού. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζουν η ποιότητα του στρώματος και του μαξιλαριού τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή στάση του σώματος.
►Ηλικία: Η αϋπνία είναι συνηθέστερο φαινόμενο στις μεγαλύτερες ηλικίες, λόγω αλλαγών στις συνήθειες του ύπνου, αλλαγές στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, προβλημάτων υγείας και άλλα παρόμοια.

Οι δυσκολίες στον ύπνο δεν αποκλείεται να εμφανιστούν βέβαια και σε παιδιά και εφήβους. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή οφείλονται συνήθως σε διαφορετικές αιτίες, όπως σε διαφορετική “ρύθμιση” του εκάστοτε βιολογικού ρολογιού.

►Υπερβολική κατανάλωση φαγητού το βράδυ: Τα γεύματα πριν από τον ύπνο ειδικά αν πρόκειται για μεγάλες και βαριές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Τα βραδινά γεύματα επίσης μπορούν να προκαλέσουν καούρα, κάτι που είναι καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει στην αϋπνία. 
Top
Tα νέα της AGAN
ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΕΣΥ Ή ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ;
ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΕΣΥ Ή ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ;
περισσότερα
4+1 Τρόποι για να προλάβεις το φετινό κρυολόγημα
4+1 Τρόποι για να προλάβεις το φετινό κρυολόγημα
περισσότερα
ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Η ΑΠΛΑ ΠΕΡΝΑΩ ΔΥΣΚΟΛΑ;
ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Η ΑΠΛΑ ΠΕΡΝΑΩ ΔΥΣΚΟΛΑ;
περισσότερα
Καπνίζεις ακόμα; 5 Αλήθειες θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς
Καπνίζεις ακόμα; 5 Αλήθειες θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς
περισσότερα